Start
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika

Gebruikelijk weer in de Bosnië en Herzegovina

Moet u weten wanneer de beste tijd is om naar Bosnië en Herzegovina te gaan? Dan moet je hier eens kijken, welk weer je daar in de loop van het jaar kunt verwachten.

Start - Europa - Bosnië en Herzegovina

Welk weer te verwachten in Bosnië en Herzegovina

Het klimaat van Bosnië en Herzegovina is mediterraan in het zuiden, de westelijke en centrale delen hebben warme en droge zomers, maar zeer koude winters. Het noordoostelijke deel van het land heeft een landklimaat. Hooggelegen gebieden hebben korte, koele zomers en lange, strenge winters. Langs de kust zijn de winters mild, meestal regenachtig.

Wanneer we het hebben over het gebruikelijke weer in deze staat, is de informatie relevant voor bijvoorbeeld deze populaire plaatsen: Banja Luka, Bihać, Bosanska Krajina, Bosanska Krupa, Central Bosnia, Derventa, Doboj, Foča, Glamoč, Gradiska, Gračanica, Grude, Herzegovina, Jablanica, Jajce, Konjic, Kozara, Krupa na Vrbasu, Međugorje, Mostar, Mrkonjić Grad, Neum, Northeastern Bosnia, Olovo, Pale, Posavina, Prijedor, Sarajevo, Sarajevo Region, Srebrenica, Teslic, Travnik, Trebinje, Tuzla, Vareš, Višegrad, Zenica, Široki Brijeg.

Laten we nu eens kijken welk weer u kunt verwachten in het gebied rond de hoofdstad en in veel andere steden. De warmste maand hier is juli, de gemiddelde maximumtemperatuur is 26.1 ℃ (78.98 ℉). De gemiddelde minimumtemperatuur in deze maand is 12.8 ℃ (55.04 ℉). De koudste maand hier is januari, de gemiddelde maximumtemperatuur is 2.9 ℃ (37.22 ℉). De gemiddelde minimumtemperatuur in deze maand is -4.2 ℃ (24.44 ℉). De meest regenachtige maand hier is april, het gemiddelde aantal regendagen is 11.1. De minst regenachtige maand is hier augustus, het gemiddelde aantal regendagen is 7.8.

Wanneer u naar sommige plaatsen in Bosnië en Herzegovina reist, moet u altijd rekening houden met de hoogte van de plaats. Het hoogste punt is hier Maglic (2386 m) en het laagste punt is Adriatic Sea (0 m). Er zijn dus vrij grote hoogteverschillen in dit land, dus je kunt verwachten dat het weer ook op verschillende hoogten verschillend is. Houd er rekening mee dat de temperatuur gewoonlijk met 1.2 - 1.9 ℃ (2.2 - 3.5 ℉) per 200 m (656 ft) afneemt, afhankelijk van de overige omstandigheden. (En we moeten hieraan toevoegen dat zelfs in de zeer speciale situatie met de naam thermische inversie, de temperatuur op hogere hoogtes hoger kan zijn.)

Houd er alstublieft rekening mee dat dit geen weersvoorspelling is, maar informatie over het gebruikelijke weer (gemiddeld). Dit zou u moeten helpen beslissen, wanneer de beste tijd is om naar Bosnië en Herzegovina te gaan. Lees hieronder meer over het typische weer in alle afzonderlijke maanden hieronder:

januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december

januari

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in januari is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in januari is 2.9 ℃ (37.22 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -4.2 ℃ (24.44 ℉). Op de beginnen januari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.3 ℃ (37.94 ℉). Op de eind januari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 4.55 ℃ (40.19 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in januari is 10.2. De gemiddelde regenval is 70.8 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 8:57 (uren en minuten), in midden in de maand 9:16 en aan het einde van de maand 9:48.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

februari

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in februari is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in februari is 6.2 ℃ (43.16 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -2.1 ℃ (28.22 ℉). Op de beginnen februari u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 4.55 ℃ (40.19 ℉). Op de eind februari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 8.35 ℃ (47.03 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in februari is 8.9. De gemiddelde regenval is 67.6 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 9:48 (uren en minuten), in midden in de maand 10:27 en aan het einde van de maand 11:11.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

maart

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in maart is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in maart is 10.5 ℃ (50.9 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 0.9 ℃ (33.62 ℉). Op de beginnen maart u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 8.35 ℃ (47.03 ℉). Op de eind maart u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 12.85 ℃ (55.13 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in maart is 10.1. De gemiddelde regenval is 68.3 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 11:11 (uren en minuten), in midden in de maand 11:56 en aan het einde van de maand 12:41.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

april

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in april is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in april is 15.2 ℃ (59.36 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 4.7 ℃ (40.46 ℉). Op de beginnen april u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 12.85 ℃ (55.13 ℉). Op de eind april u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 18.05 ℃ (64.49 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in april is 11.1. De gemiddelde regenval is 74.5 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 12:41 (uren en minuten), in midden in de maand 13:26 en aan het einde van de maand 14:07.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

mei

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in mei is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in mei is 20.9 ℃ (69.62 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 8.9 ℃ (48.02 ℉). Op de beginnen mei u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 18.05 ℃ (64.49 ℉). Op de eind mei u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 22 ℃ (71.6 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in mei is 11. De gemiddelde regenval is 82.8 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 14:07 (uren en minuten), in midden in de maand 14:44 en aan het einde van de maand 15:11.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

juni

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in juni is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in juni is 23.1 ℃ (73.58 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 11.8 ℃ (53.24 ℉). Op de beginnen juni u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 22 ℃ (71.6 ℉). Op de eind juni u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 24.6 ℃ (76.28 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in juni is 10.8. De gemiddelde regenval is 90 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 15:11 (uren en minuten), in midden in de maand 15:26 en aan het einde van de maand 15:26.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

juli

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in juli is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in juli is 26.1 ℃ (78.98 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 12.8 ℃ (55.04 ℉). Op de beginnen juli u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 24.6 ℃ (76.28 ℉). Op de eind juli u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 26.1 ℃ (78.98 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in juli is 9.2. De gemiddelde regenval is 78 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 15:26 (uren en minuten), in midden in de maand 15:10 en aan het einde van de maand 14:42.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

augustus

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in augustus is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in augustus is 26.1 ℃ (78.98 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 12.8 ℃ (55.04 ℉). Op de beginnen augustus u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 26.1 ℃ (78.98 ℉). Op de eind augustus u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 24.1 ℃ (75.38 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in augustus is 7.8. De gemiddelde regenval is 71 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 14:42 (uren en minuten), in midden in de maand 14:06 en aan het einde van de maand 13:24.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

september

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in september is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in september is 22.1 ℃ (71.78 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 10.1 ℃ (50.18 ℉). Op de beginnen september u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 24.1 ℃ (75.38 ℉). Op de eind september u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 19.6 ℃ (67.28 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in september is 7.9. De gemiddelde regenval is 69.2 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 13:24 (uren en minuten), in midden in de maand 12:41 en aan het einde van de maand 11:56.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

oktober

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in oktober is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in oktober is 17.1 ℃ (62.78 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 5.9 ℃ (42.62 ℉). Op de beginnen oktober u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 19.6 ℃ (67.28 ℉). Op de eind oktober u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 13.6 ℃ (56.48 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in oktober is 8.1. De gemiddelde regenval is 76.8 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 11:56 (uren en minuten), in midden in de maand 11:11 en aan het einde van de maand 10:28.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

november

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in november is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in november is 10.1 ℃ (50.18 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 1.8 ℃ (35.24 ℉). Op de beginnen november u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 13.6 ℃ (56.48 ℉). Op de eind november u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 6.9 ℃ (44.42 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in november is 9.8. De gemiddelde regenval is 95.1 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 10:28 (uren en minuten), in midden in de maand 9:49 en aan het einde van de maand 9:17.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

december

Typisch (gebruikelijk) weer in Bosnië en Herzegovina in december is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Bosnië en Herzegovina in december is 3.7 ℃ (38.66 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -2.5 ℃ (27.5 ℉). Op de beginnen december u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 6.9 ℃ (44.42 ℉). Op de eind december u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.3 ℃ (37.94 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in december is 10.8. De gemiddelde regenval is 84.7 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 9:17 (uren en minuten), in midden in de maand 8:58 en aan het einde van de maand 8:54.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

Hieronder staan ​​gemiddelde waarden, zodat u ze op deze plaatsen als typisch weer in Bosnië en Herzegovina kunt beschouwen. Het teken '-' betekent dat we niet genoeg gegevens voor dit item hebben.

Sarajevotemperatuur: - hoogste temperatuur: 3.7 ℃ (38.66 ℉)laagste temperatuur: -2.5 ℃ (27.5 ℉)regenval: 84.7mmregenachtige dagen: 10.8
Mostartemperatuur: - hoogste temperatuur: 10.1 ℃ (50.18 ℉)laagste temperatuur: 3.6 ℃ (38.48 ℉)regenval: 178.5mmregenachtige dagen: 13.3
Tuzlatemperatuur: - hoogste temperatuur: 5.3 ℃ (41.54 ℉)laagste temperatuur: -2.3 ℃ (27.86 ℉)regenval: 71.2mmregenachtige dagen: 15.9
Banja Lukatemperatuur: - hoogste temperatuur: 5.4 ℃ (41.72 ℉)laagste temperatuur: -2.4 ℃ (27.68 ℉)regenval: 87.8mmregenachtige dagen: 15.2
Wanneer u leest over het aantal mm regenval, moet u dit weten: Lichte regenval is wanneer de neerslagsnelheid minder is dan 2,5 mm (0,1 in) per uur. Voor matige regen is dit aantal tussen 2,5 mm en 10 mm (0,4 inch), voor zware regenval is dit 10 mm - 50 mm (2,0 inch). Zeer sterke regen heeft dit aantal hoger dan 50 mm per uur.