Start
Europa
Azië
Australië & Oceanië
Afrika
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Zuid-Amerika

Gebruikelijk weer in de Tsjechië

Moet u weten wanneer de beste tijd is om naar Tsjechië te gaan? Dan moet je hier eens kijken, welk weer je daar in de loop van het jaar kunt verwachten.

Start - Europa - Tsjechië

Welk weer te verwachten in Tsjechië

Het klimaat in de Tsjechische Republiek is mild met vrij warme en droge zomers en koude winters. Sommige zomers zijn kouder, sommige warmer, hetzelfde kan gezegd worden over winters. Het meest warme deel van het land is het zuidoosten, waar ook wijn wordt geproduceerd. Het is meestal kouder in de bergen, dus houd hier rekening mee wanneer u van plan bent daarheen te gaan. In de winter kun je sneeuw verwachten in de bergen (en soms ook in de laaglanden), maar niet zeker.

Wanneer we het hebben over het gebruikelijke weer in deze staat, is de informatie relevant voor bijvoorbeeld deze populaire plaatsen: Benešov, Beroun, Český ráj, České Švýcarsko, Brno, Střední Čechy, České Středohoří, Cheb, Dolní Kounice, Děčín, East Bohemia, Františkovy Lázně, Highlands, Holašovice, Hradec Králové, Karlovy Vary, Karlštejn, Karviná, Kleť, Kralupy nad Vltavou, Kroměříž, Kutná Hora, Lednice Valtice, Liberec, Lipno, Litomyšl, Litoměřice, Litovel, Litvínov, Loket, Mariánské Lázně, Mutěnice Wine Region, Severní Čechy, Severní Morava a Slezsko, Novosedly na Moravě, Nové Hrady, Nové Město pod Smrkem, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Poděbrady, Prachov Rocks, Praha, Prostějov, Písek, Rakvice, Slavonice, Jižní Čechy, Jižní Morava, Šumava, Teplice, Terezín, Tábor, Třeboň, Vrchlabí, Západní Čechy, Zlín, Znojmo, Zruč nad Sázavou, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí District, České Budějovice, Český Krumlov, Špindlerův Mlýn.

Laten we nu eens kijken welk weer u kunt verwachten in het gebied rond de hoofdstad en in veel andere steden. De warmste maand hier is augustus, de gemiddelde maximumtemperatuur is 25.9 ℃ (78.62 ℉). De gemiddelde minimumtemperatuur in deze maand is 14.1 ℃ (57.38 ℉). De koudste maand hier is januari, de gemiddelde maximumtemperatuur is 2.7 ℃ (36.86 ℉). De gemiddelde minimumtemperatuur in deze maand is -2.2 ℃ (28.04 ℉). De meest regenachtige maand hier is juni, het gemiddelde aantal regendagen is 9.2. De minst regenachtige maand is hier februari, het gemiddelde aantal regendagen is 5.3.

Wanneer u naar sommige plaatsen in Tsjechië reist, moet u altijd rekening houden met de hoogte van de plaats. Het hoogste punt is hier Snezka (1602 m) en het laagste punt is Labe (Elbe) River (115 m). Dus de hoogteverschillen in dit land zijn niet verwaarloosbaar en je zou verwachten dat het weer anders is op plaatsen in verschillende hoogtes. Houd er rekening mee dat de temperatuur gewoonlijk met 1.2 - 1.9 ℃ (2.2 - 3.5 ℉) per 200 m (656 ft) afneemt, afhankelijk van de overige omstandigheden. (En we moeten hieraan toevoegen dat zelfs in de zeer speciale situatie met de naam thermische inversie, de temperatuur op hogere hoogtes hoger kan zijn.)

Houd er alstublieft rekening mee dat dit geen weersvoorspelling is, maar informatie over het gebruikelijke weer (gemiddeld). Dit zou u moeten helpen beslissen, wanneer de beste tijd is om naar Tsjechië te gaan. Lees hieronder meer over het typische weer in alle afzonderlijke maanden hieronder:

januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december

januari

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in januari is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in januari is 2.7 ℃ (36.86 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -2.2 ℃ (28.04 ℉). Op de beginnen januari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.2 ℃ (37.76 ℉). Op de eind januari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.6 ℃ (38.48 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in januari is 5.7. De gemiddelde regenval is 20.4 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 8:08 (uren en minuten), in midden in de maand 8:32 en aan het einde van de maand 9:13.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

februari

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in februari is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in februari is 4.5 ℃ (40.1 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -1.6 ℃ (29.12 ℉). Op de beginnen februari u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.6 ℃ (38.48 ℉). Op de eind februari u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 6.85 ℃ (44.33 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in februari is 5.3. De gemiddelde regenval is 19 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 9:13 (uren en minuten), in midden in de maand 10:03 en aan het einde van de maand 10:58.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

maart

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in maart is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in maart is 9.2 ℃ (48.56 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 1.7 ℃ (35.06 ℉). Op de beginnen maart u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 6.85 ℃ (44.33 ℉). Op de eind maart u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 12.2 ℃ (53.96 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in maart is 6.7. De gemiddelde regenval is 26 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 10:58 (uren en minuten), in midden in de maand 11:54 en aan het einde van de maand 12:51.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

april

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in april is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in april is 15.2 ℃ (59.36 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 5.2 ℃ (41.36 ℉). Op de beginnen april u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 12.2 ℃ (53.96 ℉). Op de eind april u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 18.05 ℃ (64.49 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in april is 5.9. De gemiddelde regenval is 23.1 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 12:51 (uren en minuten), in midden in de maand 13:46 en aan het einde van de maand 14:39.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

mei

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in mei is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in mei is 20.9 ℃ (69.62 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 9.8 ℃ (49.64 ℉). Op de beginnen mei u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 18.05 ℃ (64.49 ℉). Op de eind mei u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 21.65 ℃ (70.97 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in mei is 8.6. De gemiddelde regenval is 52.1 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 14:39 (uren en minuten), in midden in de maand 15:25 en aan het einde van de maand 16:01.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

juni

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in juni is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in juni is 22.4 ℃ (72.32 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 12.6 ℃ (54.68 ℉). Op de beginnen juni u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 21.65 ℃ (70.97 ℉). Op de eind juni u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 23.85 ℃ (74.93 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in juni is 9.2. De gemiddelde regenval is 56.3 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 16:01 (uren en minuten), in midden in de maand 16:20 en aan het einde van de maand 16:20.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

juli

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in juli is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in juli is 25.3 ℃ (77.54 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 14.6 ℃ (58.28 ℉). Op de beginnen juli u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 23.85 ℃ (74.93 ℉). Op de eind juli u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 25.6 ℃ (78.08 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in juli is 8.7. De gemiddelde regenval is 64.3 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 16:20 (uren en minuten), in midden in de maand 15:59 en aan het einde van de maand 15:23.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

augustus

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in augustus is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in augustus is 25.9 ℃ (78.62 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 14.1 ℃ (57.38 ℉). Op de beginnen augustus u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 25.6 ℃ (78.08 ℉). Op de eind augustus u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 23 ℃ (73.4 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in augustus is 8.3. De gemiddelde regenval is 59.2 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 15:23 (uren en minuten), in midden in de maand 14:36 en aan het einde van de maand 13:44.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

september

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in september is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in september is 20.1 ℃ (68.18 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 10.8 ℃ (51.44 ℉). Op de beginnen september u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 23 ℃ (73.4 ℉). Op de eind september u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 17.15 ℃ (62.87 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in september is 7.3. De gemiddelde regenval is 35.2 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 13:44 (uren en minuten), in midden in de maand 12:49 en aan het einde van de maand 11:54.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

oktober

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in oktober is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in oktober is 14.2 ℃ (57.56 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 6.4 ℃ (43.52 ℉). Op de beginnen oktober u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 17.15 ℃ (62.87 ℉). Op de eind oktober u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 10.85 ℃ (51.53 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in oktober is 5.5. De gemiddelde regenval is 23.1 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 11:54 (uren en minuten), in midden in de maand 10:58 en aan het einde van de maand 10:04.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

november

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in november is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in november is 7.5 ℃ (45.5 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is 2.3 ℃ (36.14 ℉). Op de beginnen november u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 10.85 ℃ (51.53 ℉). Op de eind november u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 5.6 ℃ (42.08 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in november is 7.3. De gemiddelde regenval is 28.4 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 10:04 (uren en minuten), in midden in de maand 9:14 en aan het einde van de maand 8:34.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

december

Typisch (gebruikelijk) weer in Tsjechië in december is dit: De gemiddelde hoogste temperatuur in Tsjechië in december is 3.7 ℃ (38.66 ℉). De gemiddelde laagste temperatuur is -0.9 ℃ (30.38 ℉). Op de beginnen december u kunt verwachten hoger temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 5.6 ℃ (42.08 ℉). Op de eind december u kunt verwachten onderste temperaturen, de gemiddelde hoogste temperatuur ligt rond de 3.2 ℃ (37.76 ℉). Het gemiddelde aantal regenachtige dagen in december is 5.8. De gemiddelde regenval is 24.9 mm (kijk hier, wat dit nummer betekent). Houd bij het plannen van uw reis rekening met het feit dat het werkelijke weer kan afwijken van deze gemiddelde waarden. de lengte van de dag aan het begin van deze maand is ongeveer 8:34 (uren en minuten), in midden in de maand 8:08 en aan het einde van de maand 8:04.Deze cijfers hierboven zijn voornamelijk geldig voor de hoofdstad en het gebied eromheen. Het is belangrijk om te zeggen dat het weer op verschillende hoogtes aanzienlijk kan verschillen, vooral in de bergen.

Hieronder staan ​​gemiddelde waarden, zodat u ze op deze plaatsen als typisch weer in Tsjechië kunt beschouwen. Het teken '-' betekent dat we niet genoeg gegevens voor dit item hebben.

Praguetemperatuur: - hoogste temperatuur: 3.7 ℃ (38.66 ℉)laagste temperatuur: -0.9 ℃ (30.38 ℉)regenval: 24.9mmregenachtige dagen: 5.8
Brnotemperatuur: - hoogste temperatuur: 2.2 ℃ (35.96 ℉)laagste temperatuur: -2.7 ℃ (27.14 ℉)regenval: 32.2mmregenachtige dagen: 7.6
Ostravatemperatuur: - hoogste temperatuur: 2.8 ℃ (37.04 ℉)laagste temperatuur: -2.7 ℃ (27.14 ℉)regenval: 42mmregenachtige dagen: 9
Pilsentemperatuur: - hoogste temperatuur: 2.7 ℃ (36.86 ℉)laagste temperatuur: -1.6 ℃ (29.12 ℉)regenval: 33.1mmregenachtige dagen: 8
Liberectemperatuur: - hoogste temperatuur: 1.9 ℃ (35.42 ℉)laagste temperatuur: -2.8 ℃ (26.96 ℉)regenval: 68.4mmregenachtige dagen: 13.3
Wanneer u leest over het aantal mm regenval, moet u dit weten: Lichte regenval is wanneer de neerslagsnelheid minder is dan 2,5 mm (0,1 in) per uur. Voor matige regen is dit aantal tussen 2,5 mm en 10 mm (0,4 inch), voor zware regenval is dit 10 mm - 50 mm (2,0 inch). Zeer sterke regen heeft dit aantal hoger dan 50 mm per uur.